Tinerii Manageri de Proiect / Grupa de Excelență
Proiect co-finanțat de către Ministerul Tineretului și Sportului prin Concursul National de Proiecte pentru Tineret 2016Pro-Youth și-a propus ca prin acest proiect să îmbunătățească modul în care abilitățile corespunzătoare managementului de proiect sunt asimilate de către tineri în cadrul programelor de formare. Scopul proiectului este de a asigura o mai bună relevanță practică a abilităților dobândite de către tineri prin educația non-formală și informală.
Proiectul este primul din seria ”Grupa de Excelență”, un program care își dorește să ofere tinerilor cursuri de top, având drept suport simulări și aplicații practice. Având experiența programelor derulate în anii trecuți, Pro-Youth a identificat problemele și mijloacele de abordare a acestora în așa fel încât să ofere vouă, participanților, cunoștințe și abilități practice aplicabile imediat, certificate nu doar prin perspectiva instituțiilor statului (Ministerul Educației Naționale și Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice) ci și prin perspectiva mediului de afaceri.
Experiența Pro-Youth a pus în evidență importanța cursurilor de formare profesională acreditată pentru tineri. Cele mai populare cursuri în rândul tinerilor sunt Formator, Manager Proiect și Expert Accesare Fonduri. Dacă în cazul primului, acreditarea îi oferă absolventului integrarea directă în piața muncii, miza cursului fiind de cele mai multe ori certificatul de absolvire, în ceea ce privește celelalte două tipuri de curs, acreditarea întărește calitatea abilităților dobândite. De cele mai multe ori, nu este cazul, succesul transferului de abilități depinzând de numeroși factori.
Prin intermediul proiectului, Pro-Youth va forma 45 de tineri în domeniul Managementului Proiectelor, folosind un sistem derivat din experiența proiectelor implementate anterior: cursurile se vor desfășura într-un sistem interactiv, prin care cei 45 de tineri vor participa la o competiție simulată de proiecte pentru însușirea abilităților practice. Depunerea proiectelor se va face online, simulând competițiile reale, în timp ce evaluarea va fi realizată de către nucleul echipei Pro-Youth, punând la dispoziția participanților o fișă de evaluare detaliată. Pentru fixarea cunoștințelor teoretice, fiecare dintre cei 45 de tineri va realiza un eseu pe o temă dată, câte trei concurând pentru aceeași temă. Temele vor acoperi integral domeniul Managementului Proiectelor, integrând cunoștințe și tehnici actuale (ex. Agile, SCRUM), de asemenea evaluate și însoțite de fișe de evaluare. La sfârșitul cursului, eseurile vor fi compilate într-un manual de Management de Proiect, în timp ce participanții vor primi recomandări personalizate din partea fiecăruia dintre membri echipei Pro-Youth, constituidu-se într-un nou tip de certificare. Rezultatele proiectului, experiența cursului și manualul rezultat vor fi diseminate într-o conferință de final unde vor participa atât cursanți cât și alți tineri. Locuri de desfășurare și perioade:
- București, Institutul Cervantes, Sala 14 / 5 – 8 septembrie 2016, 17:30 – 21:30
- București, Institutul Cervantes, Sala 14 / 12 – 15 septembrie 2016, 17:30 – 21:30
- București, Institutul Cervantes, Sala 14 / 19 – 22 septembrie 2016, 17:30 – 21:30
Întrebări frecvente:
Vreau să particip! Care sunt condițiile necesare pentru înscriere?
Proiectele sunt destinate tinerilor, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, așa cum sunt definiți în documentele oficiale ale Ministerului Tineretului și Sportului. Pentru a primi certificatul acreditat trebuie să fi absolvit o instituție de studii superioare recunoscută de Ministerul Educației Naționale. Dacă ești proaspăt/ă absolvent/ă de liceu sau ești încă student/ă, poți participa și vei primi drept recunoaștere a cunoștințelor dobândite un certificat de participare și o recomandare din partea Pro-Youth.
Care sunt criteriile de selecție?
În primul rând să trimiți un CV în format Europass. Urmează o formulă prin care fiecare dintre voi, cei care vă înscrieți, primește un scor pe baza căruia vă clasificăm:
SCOR = (43 – VÂRSTA) + 25 x (EXP_ONG / MAX_E) + 25 x (NR_C / MAX_C) + 25 x (NR_P / MAX_P)
SCOR = scorul obținut, după care se vor clasa participanții în ordine descrescătoare;
VÂRSTA = vârsta candidaților, în ani împliniți;
EXP_ONG = experiența în ani întregi pe care o are candidatul;
MAX_E = maximum de experiență identificat printre candidați, în cazul în care este 0, termenul corespunzător din scor va fi ignorat (niciunul dintre candidați nu are experiență ONG);
NR_C = numărul de cursuri la care a participat candidatul;
MAX_C = maximum de cursuri identificat printre candidați, în cazul în care este 0, termenul corespunzător din scor va fi ignorat (niciunul dintre candidați nu a mai participat la cursuri);
NR_P = numărul de proiecte la care participat candidatul;
MAX_P = maximum de proiecte identificat printre candidați, în cazul în care este 0, termenul corespunzător din scor va fi ignorat (niciunul dintre candidați nu a mai participat în proiecte).
În caz de egalitate a scorului, va fi preferat candidatul cu vârsta mai mică, în conformitate cu principiul intervenției timpurii (m) din ”Strategiei Nationale în Domeniul Politicii de Tineret 2015-2020”.
Institutul Cervantes, Bucuresti
Botosani: 08 – 10 august 2016, Str. Mihail Kogalniceanu, Nr. 27, Centrul de Tineret Botosani